BDSM voor dummies

Geschreven door Ashley

De maand juni staat bij TaboeTALK in het teken van de BDSM. Vandaar BDSM voor dummies! Wat is BDSM nou eigenlijk en waar bestaat het uit?

Wat is BDSM?

BDSM staat voor Bondage & Discipline, Dominance (Dominant) & Submission (Onderwerping), Sadism en Masochism. In de praktijk gaat BDSM  over het toepassen of ondergaan van een vorm van macht of prikkels die vaak maar niet altijd gepaard gaat met seks.

Uitleg van de begrippen:

Bondage

Het wegnemen of beperking van de bewegingsvrijheid van iemand waarbij gebruik gemaakt wordt van allerlei hulpmiddelen.

Discipline

in de BDSM wereld staat dit voor opvoeden en straffen.

Dominantie

Het uitoefenen en het hebben van macht.

Submission (onderwerping)

het onderwerpen aan macht

Sadisme

Plezier beleven aan het kwellen of het pijnigen van anderen

Masochisme

Plezier aan pijn beleven

In de BDSM spreekt men vaak over een dominant en een onderdanig persoon. Deze termen worden ook wel afgekort met een Dom of een Sub.  Nu zijn er ook personen die zowel van een dominante als van een onderdanige rol kunnen genieten en hierin switchen. Dit noemen we dan ook een Switch. Deze personen zullen de ene BDSM-sessie een dominant persoon zijn om wellicht de sessie daarna een Onderdanig persoon te zijn.

 • BDSM is een parapluterm oftewel er valt veel onder, denk hierbij aan verschillende seksuele voorkeuren en rollenspellen.
 • BDSM omvat een breed spectrum aan activiteiten, interpersoonlijke relatievormen en subculturen.
 • BDSM kan in slaapkamercontext beoefend worden, maar ook als een levenswijze waarbij het een plaats inneemt in het dagelijks leven. Er bestaan hier verschillende gradaties in. De 24/7-relatie is een relatie waarbij de dom de sub 24 uur per dag, 7 dagen per week domineert

Doe jij aan BDSM?

BDSM is er op verschillende niveaus en bestaat dus niet alleen op de heftige manieren waarop mensen zich dat vaak inbeelden. Veel mensen voeren een softe vorm van BDSM uit. Hierbij kun je denken aan spelen met een blinddoek en een veertje, kleine bestraffingen of macht op een matige manier. Wanneer een partner de andere partner een opdracht geeft, kan je dit al plaatsen in dom en sub situatie. Denk hierbij aan je partner in een bepaalde positie verplichten, of de macht nemen door boven op de partner te kruipen. Hierbij komen we eigenlijk tot de conclusie dat de meeste mensen al meer BDSM toevoegen in hun seksleven dan zij zelf bewust van zijn.

Belangrijk bij BDSM

Wanneer je interesse hebt in BDSM of dit wil toevoegen aan je eigen seksleven is het wel belangrijk bepaalde aspecten in het achterhoofd te houden.

 • Bij veiligheid spreken we over het bewust zijn van eventuele risico’s die verbonden kunnen Bij de BDSM-sessie. Wees hier bewust op en sluit deze zoveel mogelijk uit. Lees je in, weet wat je doet en weet hoe te handelen wanneer er wel iets vervelends gebeurt.
 • Bij met helderheid aan geest bedoelen we het vermijden van roesmiddelen (alcohol, drugs en/of medicijnen). Omdat BDSM-risico’s met zich mee kan brengen is het erg belangrijk gedurende de sessie helder en nuchter te zijn. Dit verkleint de kans op het overschrijden van grenzen.
 • Met Instemming. Zorg ervoor dat de sub altijd instemt met de activiteiten. Luister hier ook naar als Dom. Een Dom heeft dan wel de macht in de sessie maar heeft nooit het recht de grenzen van de Sub te overschrijden. Om dit te voorkomen kunnen je een stopwoord afspreken.

Veiligheidstermen

R5V

Respect, Vertrouwen , Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Voorzichtigheid en Vrijwilligheid

3V’s

Veilig, Verantwoord en Vrijwillig, afgeleid van het Engelse Safe, Sane & Consensual

RACK

Risk Aware Consensual Kink, waarbij de nadruk ligt op het in ieder geval zich bewust zijn van de risico’s die worden genomen.

Dit is mijn grens!

Safe woord

Een safe woord is een woord dat afgesproken is op voorhand, als een sessie te heftig wordt en de onderdanige (submissive) de handelingen niet meer als prettig ervaart, kan zij dit woord inzetten om aan te geven dat het NO PLAY is en dient de Dominant direct te stoppen om de submissive los te maken en te helpen/ondersteunen.

Voorbeelden:

 • Het woord “Stop”
 • Een willekeurig woord vooraf afgesproken
 • Verkeerslicht om gradaties aan te geven:
  • Groen: Alles is OK!
  • Geel/Oranje:  Doorgaan maar iets minder intens/ Doorgaan met iets anders dan dit
  • Rood: Ik wil nu stoppen

Soms is het door bepaalde handelingen niet mogelijk om een stopwoord af te spreken. In zo geval kan je gebruik maken van een stopteken. Een beweging bijvoorbeeld of een bepaald geluid.

Harde en zachte grenzen

Iedereen heeft grenzen aan wat men wel en niet zou willen doen. Een goede Dominant zal voordat hij zijn nieuwe submissive introduceert in een sessie, te weten willen komen waar de grenzen en wensen van zijn Sub liggen. Hiervoor kan hij op internet een BDSM-Checklist die hij hem/haar kan laten invullen, maar hij kan ook zelf een lijst maken met dingen die de Dominant zelf interessant vindt en wilt doen en deze laten invullen en aanvullen door de submissive.

Op zoek naar Kinksters (Mensen die BDSM uitvoeren)

Heb je aan de hand van dit artikel nou interesse gekregen in BDSM maar eigenlijk niemand waarmee je dit kan onderzoeken, dan zijn er genoeg mogelijkheden om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Op deze website staat het artikel Ontmoet de kinksters. In dit artikel kun je verschillende plekken en websites vinden om mensen te ontmoeten. Neem vooral een kijkje en start een nieuw avontuur!

Bron: ClubHouse

Print Friendly, PDF & Email