Open relatie, zo makkelijk is het niet

Met open ogen trapte ook ik in de meeste valkuilen van een open relatie.

Zorg dat je er allebei achter staat

Doe het niet om je partner gelukkig te maken of je relatie te redden. Dit breekt de offerende partner uiteindelijk op en zorgt waarschijnlijk voor een relatiebreuk.

Geen afspraken maken

De meest vanzelfsprekende afspraak is dat je buiten je relatie veilige seks hebt. Mag je afspreken met bekende? Mogen langere relaties of alleen one-night-stands? Heb je seks in jullie liefdesnest of alleen buiten de deur? Mogen jullie elke dag daten of alleen doordeweeks en/of de (on)even weekenden. Wat doe je als één van beide verliefd wordt of misschien nog wel erger als iemand zwanger raakt? Als je geen afspraken maakt ontstaan er vaak irritaties omdat de verwachtingen ongelijk zijn.

One penis policy

“Jij bent bi en ik ben hetero, dus we mogen allebei daten met andere vrouwen” Ik hoor het hem nog zeggen. Mijn antwoord daarop was: “Jij mag het ook met mannen doen! Dat jij dat niet wilt daar kan ik niks aan doen.”  Meestal werkt het in een open relatie niet, door de ander een beperking op te leggen. Trap niet in de one-penis-policy, behalve als jijzelf het echt geen probleem vind.

Afspraken omtrent handelingen

Je mag niet zoenen en/of geen penetratie met iemand hebben, omdat dat alleen voorbestemd is aan jouw partner. Dit kan tot hele aparte situaties leiden, waar jij het lijdend voorwerp bent. Sommige vrouwen en mannen associëren niet zoenen met prostituees. Of als iemand in het heetst van de strijd een condoom pakt en jij zegt ineens:” Nee geen penetratie! Mag niet van mijn partner”, dat is een erg grote spelbreker.

We daten alleen als we allebei een date hebben

Als je alleen date wanneer de ander date, kan het knap lastig worden, want er moeten dan vier agenda’s op elkaar afgestemd worden en wat als één van de dates op het laatste moment afzegt. In een relatie loopt meestal ook het libido van beide partners niet geheel synchroon. Dus waar de één heel veel zin heeft, doet de ander het soms juist even rustig aan.

We daten alleen samen (Swingen)

We hebben alleen dates met andere koppels, dan doen we het samen. Is heel erg leuk, maar in de praktijk blijkt het best lastig te zijn dat er een klik is tussen vier mensen tegelijk. Het is zeker niet onmogelijk, maar zeker in het begin kan het weleens frustratie opleveren als de één minder aan zijn trekken is gekomen dan de ander.

Elkaar van te voren altijd op de hoogte brengen

Veel mensen spreken af elkaar van te voren op de hoogte te brengen. Dit kan werken als je altijd  eerst met iemand een kennismaking date hebt, voordat je een stap verder gaat. Maar in de praktijk kom je die ene leuke vrouw of man altijd tegen op een onverwacht moment en soms heb je dan geen kennismakingsdate nodig. Dan kan het best onhandig zijn om eerst te moeten zeggen: “Moment schatje, even mijn wederhelft appen.”  En dan hebben we het nog niet over het gevoel wat je bij je wederhelft veroorzaakt.

Wat vertel je elkaar

“Schat ik wil alles weten!” roep ik tegen hem. “Ik vind het goed wat je doet, maar hoef echt geen details te weten.” zegt hij. Geen probleem, tot dat ik merk dat ik na elke date eigenlijk mijn verhaal niet meer kwijt kan. Dat gaat frustreren en schept vaak afstand binnen de relatie, zeker als hij wel steeds zijn verhaal bij mij kwijt kan.

Niet communiceren

Stel dat je verliefd of jaloers wordt, zorg dat je dit kan bespreken. Indien je dit niet binnen je relatie kan of doet is jouw relatie gedoemd te mislukken.

Print Friendly, PDF & Email