De vijf talen van de liefde van tieners

Nederlands | Paperback | 9789063537272 | Druk 9 | oktober 2019 | 320 pagina’s
Auteur: Gary Chapman | Uitgeverij: Jongbloed Boeken | Vertaald door: Nancy Valk-van Rhijn | Genre: Relaties

Tekst achterkant

Tieners hebben er veel behoefte aan te weten dat mensen in hun omgeving van hen houden. Maar het is een hele uitdaging om dat aan hen te laten merken. Vooral omdat je als ouder soms een heel andere manier hebt om liefde te geven en te ontvangen dan je tiener.
Je begrijpt elkaar al gauw verkeerd.

De sleutel om de deur naar het hart van tieners open te krijgen bestaat er volgens Gary Chapman in dat we liefde leren uit te drukken in een taal die ze begrijpen. Dit boek helpt je om in het diepe te springen, de wereld van je tiener binnen te gaan en de uitdagingen en mogelijkheden van communiceren van liefde naar je tiener te ontdekken.

Gary Chapman is relatietherapeut en schreef diverse boeken gebaseerd op zijn gedachtengoed van de vijf talen van de liefde.

Review door Kim

Gary Chapman is geboren op 10 januari 1938. Hij is voornamelijk bekend als schrijver maar ook heeft Gary zich altijd verdiept in het geloof. Dit zie je dan ook steeds terugkomen in zijn boeken. Gary Chapman is voornamelijk bekend van de 5 talen van de liefde, maar waarom ben ik dit boek gaan lezen?

Ten eerste ben ik enorm fan van 5 talen van de liefde, het eerste boek van Gary Chapman, hier heb ik eerder dit jaar een artikel over geschreven. Zelf ben ik van mening dat de 5 talen van de liefde voor iedereen centraal zou moeten staan in welke relatie hij of zij dan ook  aan wilt gaan, maar laten we nu de relatie tussen ouder en tiener eens gaan bekijken.

Bij mijn vorige artikel ben ik begonnen met de 5 talen van de liefde uit te leggen maar bij tieners ligt dat iets complexer dan alleen deze 5 talen. Bij dit artikel ga ik anders beginnen, want iedereen zal wel een tiener om zich heen hebben of zichzelf nog kunnen herinneren als tiener. Ze zijn aan het ontdekken en op zoek naar onafhankelijkheid van hun ouders. Een hele zoektocht dus. Omgaan met een tieners is net zo’n grote zoektocht.

Zelf heb ik nu een tiener van 14 jaar in huis. Daarbij moet ik wel vermelden dat het de dochter van mijn partner is, maar de zoektocht naar hoe met de tiener om te gaan maakt daarin geen verschil. Het eerste hoofdstuk van het boek gaat dan ook over ‘Het begrijpen van de hedendaagse tiener’. Hierin beschrijft hij dat de tiener enorm aan het veranderen is. De zoektocht is groter geworden, omdat de wereld om hun heen groter is geworden door de technologie die zich ontwikkeld heeft.

Tieners gaan opzoek naar onafhankelijk en identiteit. In dit proces gaan ze opzoek naar wie ze zijn en wie ze willen worden. Toen ik 12 jaar geleden dezelfde leeftijd had als mijn bonusdochter, was de tijd al anders. In 12 jaar tijd is de wereld zo veranderd dat zij bijvoorbeeld al geen verstoppertje meer speelt. Alles is digitaal en werkt op een andere manier. Waardoor de tiener ook op een andere manier een zoektocht naar zichzelf gaat zoeken. Ze worden beïnvloed door hetgeen wij ‘Social Media’ noemen. Hoe gaan wij onze tieners leren om zich te ontwikkelen in een wereld met zoveel invloeden?

Dit begint bij de 5 talen van de liefde. We gaan samen even kijken wat de 5 talen van de liefde inhouden en wat deze betekenen voor tieners.

 1. Positieve woorden
  Als tieners de voorkeur hebben voor deze liefdestaal, dan worden ze het liefste bemoedigd door jouw positieve woorden. Dit betekent niet dat een snelle “Ik hou van jou” genoeg is om de liefdestank van jouw tiener te vullen. Neem de tijd om jouw tiener duidelijk te maken dat je trots bent, omdat ze hun kamer hebben opgeruimd. Als de tiener door heeft dat je het zegt voor het zeggen, zal hij of zij het niet van je aannemen en nog steeds achterblijven met een lege liefdestank.
 2. Samen zijn
  Als tieners de voorkeur hebben voor deze liefdestaal, dan hebben ze het liefste jouw onverdeelde aandacht. Dit betekent dat je iets gaat doen met jouw tiener, zonder afleiding van buitenaf, zoals jouw werk, jouw telefoon of huishoudelijke taken. Probeer jouw onverdeelde aandacht te geven. Jouw tiener is aan het ontdekken wat zij leuk vinden, ga opzoek naar de dingen die jouw tiener graag doet en gaat dit samen doen. Zo zal de liefdestank van jouw tiener langzaam gevuld worden.
 3. Cadeaus krijgen
  Als tieners de voorkeur hebben voor deze liefdestaal, dan worden ze graag verwend door fysieke spullen. Dat is niet erg, maar jouw tiener kan er niet vanuit gaan dat alles vanzelf gaat. Cadeaus geven is iets moois en niet iets vanzelfsprekends. Probeer, als jouw tiener deze taal spreekt, even stil te staan bij het cadeau wat geven wordt, zonder dat het normaal wordt, om jouw tiener de verwennen met spullen.
 4. Dienen
  Als tieners de voorkeur hebben voor deze liefdestaal, dan zien ze het graag dat hun ouders dingen voor hun doen. Dit betekent niet dat je alles voor jouw tiener hoeft te doen, want de tiener wil ook onafhankelijk worden, maar toch zal hij of zij het fijn vinden als je nog dingen voor hun doet, maar dan op een andere manier. Probeer dan ook uit te vinden wat de tiener fijn vindt. Het gaat ook om de kleine dingen, als de tiener graag langer in bed wil liggen en het fijn vindt dat je zijn of haar brood smeert, zal dat een goede manier zijn om jouw tiener te dienen, maar toch ook onafhankelijk te laten zijn.
 5. Lichamelijk contact
  Als tieners de voorkeur hebben voor deze liefdestaal, dan zal hij of zij opzoek zijn naar lichamelijk contact. Hier en daar een aanraking of een lekkere moederlijke knuffel zal je de liefdestank van jouw tiener wel vol laten lopen, maar dit is niet in iedere situatie zo, want als ze met vrienden zijn zullen ze een kus op het voorhoofd niet lekker vinden. Terwijl ze dit wel lekker vinden vlak voor dat ze naar bed gaan. Probeer hier dan ook een gezonde balans in te vinden.

Als je deze 5 talen beter gaat leren begrijpen en gaat leren toepassen op jouw tiener, zal de omgang met de tiener ook makkelijker gaan. Maar als je de 5 talen al eerder hebt leren kennen in het eerste boek, vergis je dan niet, want de 5 talen van de liefde voor volwassen is anders dan die van onze tieners.

Omdat onze tieners op zoek zijn naar hun eigen ik, zijn ze ook opzoek welke liefdestaal het beste bij hun past. Als kind hield hij of zij van lichamelijke contact, maar zodra hij of zij een tiener wordt merken ouders dat de dingen die ze normaal met hun kind deden, hun tiener dat niet meer wil doen. Of wel wil doen, maar dan wel op zijn of haar eigen manier. Dit is volkomen normaal en als wij deze verandering van onze tieners ruimte geven en het proberen te begrijpen, dan zul je weer nader tot elkaar kunnen komen.

Probeer alle 5 de talen te spreken en te ondervinden wat het beste werkt voor jouw tiener. Je zult merken dat jouw tiener alle 5 de talen zal spreken, omdat ze dus opzoek zijn naar een manier wat voor hun het beste werkt. Als jij ze meeneemt in alle 5 de talen zullen ook zij deze beter leren begrijpen en dit eventueel later ook eerder leren herkennen bij hun partner. Uiteindelijk blijven wij toch het voorbeeld voor onze tieners.

Onze tieners worden langzaam kleine volwassenen en willen dan ook graag zo behandeld worden. Ga het gesprek met ze aan en behandel jouw tiener zoals je zelf ook graag behandeld zult worden. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap die ik uit dit boek hebt gehaald. Omdat onze tieners opzoek zijn naar onafhankelijkheid en een stukje volwassenheid, zullen ze ook graag zo behandeld willen worden. Blijf je jouw kind behandelen als een kind dan zal hij of zij zich niet begrepen voelen. Niet omdat je niet naar ze luistert of omdat je ze raad geeft, maar omdat ze zelf ook hun gedachten, gevoelens en ervaringen anders ervaren als toen ze nog een kind waren. Ze zijn nu tieners.


Print Friendly, PDF & Email