De vijf talen van de liefde

Nederlands | Paperback | 9789033826979 | Druk 31 | oktober 2019 | 196 pagina’s
Auteur: Gary Chapman | Uitgeverij: Ark Media | Vertaald door: Agnes v.d. Broek en Richard Kettmann | Genre: Relaties

Tekst achterkant

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Misschien hunker je als vrouw naar tijd samen met hem, maar denkt hij dat een bloemetje je wel genoeg zal opfleuren. Of je hebt als man vooral behoefte aan een bemoedigende opmerking, maar je vrouw denkt dat een lekkere maaltijd je goed zal doen.

Als je partner zich uitdrukt op een manier die jij niet verstaat, komt de liefde misschien wel niet over. Volgens Gary Chapman zijn er vijf talen van liefde.; we kunnen onze liefde laten blijken door het beste deel van onze tijd te geven, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking.

Door dit boek kun je de liefdestaal van je partner leren spreken en verstaan.

Gary Chapman is relatietherapeut en schreef diverse boeken gebaseerd op zijn gedachtengoed van de vijf talen van de liefde.

Review door Kim

Gary Chapman is geboren op 10 januari 1938. Hij is voornamelijk bekend als schrijver maar ook heeft Gary zich altijd verdiept in het geloof. Dit zie je dan ook steeds terugkomen in zijn boeken. Gary Chapman is voornamelijk bekend van de 5 talen van de liefde. Dit boek kwam mij te oren via Sharon.

De 5 talen van de liefde, wat voor boek is het?

Het is een boek die je meeneemt in 5 talen van de liefde die wij met zijn alle spreken. Zodra je deze 5 talen van de liefde probeert te begrijpen zal je je medemens kunnen begrijpen als het gaat om liefde. Dit boek is geschreven voor koppels maar er zijn meerdere variante van het boek. Het boek is namelijk toe te passen in ieder zijn of haar leven.

We gaan samen even kijken naar de 5 talen van de liefde.

 1. Positieve woorden
  Als je een voorkeur hebt voor deze liefdestaal bloei je helemaal op als de ander je complimenten geeft en zijn waardering in woorden uitdrukt. “Ik hou van jou” of “ik vind jou een mooi mens” vind je heerlijk om te horen. De tegenhanger is dat je extra gevoelig bent voor beledigingen en kritiek.
 2. Samen zijn
  Als deze liefdestaal je het meeste aanspreekt vind je het heerlijk om samen te zijn. Verbinding voel je door leuke dingen te doen of diepgaande gesprekken te voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent en dat er van je gehouden wordt. Liefdevolle aandacht is het meest waardevolle dat iemand jou kan geven.
 3. Cadeaus krijgen
  Bij cadeaus als primaire liefdestaal, gaat het niet om de materiele waarde van het cadeau maar om het idee erachter. Het gaat er veel meer om dat iemand er tijd en energie in stopt om hou te verrassen en blij te maken. Cadeaus zijn voor jou simpelweg een teken van liefde. Je bent er erg gevoelig voor als iemand jouw verjaardag vergeet en een tegoedbon als cadeau zal je niet kunnen waarderen.
 4. Dienen
  Als je gevoelig bent voor deze taal zijn daden belangrijker als woorden. Doordat de ander je helpt met het huishouden het verzorgen van de kinderen of een verhuizing, voel jij je ontlast en geliefd. Heb je het gevoel er alleen voor te staan of doet iemand niet wat hij/zij heeft beloofd dan loop je daar helemaal op leeg.
 5. Lichamelijk contact
  Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel een liefdevolle aanraking, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen tijdens de wandeling. Lichamelijk contact geeft je een veilig en geliefd gevoel. De tegenhanger is dat je het lastig vindt als iemand lichamelijke afstand neemt, dan kan het voelen als een afwijzing.

Kan jij al een liefdestaal vinden die bij jou past? Of misschien een liefdestaal die bij je partner past? Dat zou heel goed kunnen want het boek 5 talen van liefde is gebouwd rondom deze 5 liefdestalen. Als iedereen zoals Gary Chapman zegt een van deze talen spreekt en leert begrijpen zul je dichter naar elkaar toe groeien! Ga eens samen met je partner opzoek naar jullie eigen liefdestalen en ik beloof je dat je dichter naar elkaar toe gaat groeien.

Maar wat heeft het boek eigenlijk voor mij zelf betekend? Ongeveer een jaar geleden ben ik dit boek tegengekomen. Zelf houd ik ervan om zelfhulpboeken te lezen. En net op dat moment struggelde ik enorm met de liefde te vinden. En niet alleen te vinden maar dan ook op een gezonde manier vast te houden.

Dat is voor mij waar het boek de 5 talen van de liefde om gaat. Verliefd zijn is namelijk heel erg mooi maar is in de meeste gevallen ook zo weer over. Gary Chapman schrijft dan ook over deze fases. De eerste 2 jaar maximaal ben je verliefd en is je ‘liefdestank’ gevuld met liefde. Je kan geen genoeg van deze persoon krijgen. Maar naar een tijdje gaat je ‘liefdestank’ dan ook steeds een stukje leger. Maar hoe krijg je die ‘liefdestank’ weer gevuld als je niet weet hoe je deze weer kan vullen?

Dit boek kwam daarbij heel goed van pas. Als jouw partner begrijpt wat voor liefdestaal jij begrijpt of misschien heb je wel dezelfde liefdestaal als je partner. Dan kun je elkaars ‘liefdestank’ weer vullen. Als je elkaars ‘liefdestank’ niet kunt leren begrijpen of niet wilt begrijpen zul je uit eindelijk met een lege ‘liefdestank’ achterblijven.

Mijn partner en ik spreken gelukkig dezelfde liefdestaal op nummer 1 staat bij ons lichamelijke contact en op nummer 2 komt bij ons samen zijn. In onze situatie is het dus makkelijk om elkaar op te zoeken als je een knuffel nodig hebt of als je even iemand zijn onverdeelde aandacht verlangt. Wij verlangen dezelfde dingen van elkaar.

Maar in de meeste gevallen kan het natuurlijk ook anders zijn. Jouw partner kan ervan houden om cadeautjes te geven maar jij vindt het fijner om een lichamelijk contact te hebben met je partner. In dit boek gaat Gary Chapman je een stapje op weg helpen om de 5 talen te begrijpen en in je eigen leven uit te proberen.

Uit eindelijk gaat het in een relatie ook om de communicatie tussen twee personen. Pak samen een kop thee, lees hoofdstuk voor hoofdstuk het boek samen door en communiceer over de dingen die leest, de dingen die je wel begrijpt en de dingen die je niet begrijpt. Voor ons heeft dat niet alleen geholpen om de 5 talen van de liefde te begrijpen, het heeft ons ook geholpen nog dichter naar elkaar toe te komen en elkaar echt te kunnen geven wat we diep van binnen verlangen.

Als je nu nieuwsgierig bent geraakt kun je altijd ons een berichtje sturen of natuurlijk het boek aanschaffen en ontdekken welke taal jij spreekt!

Print Friendly, PDF & Email