Does size matter?

‘Size doesn’t matter!” is een bekende slogan als het gaat om de penis van een man, maar is dat ook zo? Does size matter?

Hoe groot is jouw penis?

Foto: © Moscowsky

Je kan je penis meten in slappe en stijve toestand. Dit doe je door hem vanaf de bovenkant (buikkant) op te meten. Vanaf je schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.

Hoe groot is de gemiddelde penis

Britse wetenschapppers van King’s College in Londen verzamelden in 2014 uit 20 verschillende studies die totaal 15.521 mannen uit 16 landen omvatten, gegevens over de penisgrootte. De Britse wetenschappers ontdekten wat de afmetingen van de gemiddelde penis zijn:

 • Lengte van een stijve penis: 13,12 centimeter
 • Lengte van een slappe penis: 9,16 centimeter
 • Uitgerekte lengte van een slappe penis: 13,24 centimeter
 • Omtrek van een stijve penis: 11,66 centimeter
 • Omtrek van een slappe penis: 9,31 centimeter

85 procent van de mannen een stijve penis van minder dan 15 centimeter heeft.

Wat is een micropenis?

Een penis die in slappe toestand een uitgerekte lengte van onder de circa 8,5 centimeter heeft, wordt een micropenis genoemd. Dit fenomeen doet zich bij 1 op de 160 mannen voor.

Groot of klein

Er bestaat geen duidelijk verband tussen de lengte van een slappe en een stijve penis. Uit een onderzoek onder tachtig mannen kwam een variatie in lengteverschil van 0,5 tot 9 centimeter.

De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over hoe lang deze zal zijn als hij stijf is. Uit een onderzoek onder meer dan duizend mannen blijkt dat een kleine slappe penis ongeveer twee keer zo veel groter wordt dan een lang slap geslachtsdeel. In de volksmond wordt dit verschil ook wel aangeduid met een ‘bloedlul’ en een ‘vleeslul’. Ongeveer 12 procent van de penissen groeit met een derde of minder en 7 procent van de penissen groeit met meer dan het dubbele. De rest van de mannen zit ergens in het midden.

Kies de juiste condoommaat

Gemeten omtrek van de penis (in erectie)Advies Nominale breedte condoom
 tot 10 cm47 mm
10 – 11 cm49 mm
11 – 11,5 cm53 mm
11,5 – 12 cm57 mm
12 – 13 cm60 mm
13 – 14 cm64 mm
vanaf 14 cm69 mm
Bron: Condoom Anoniem

Lees ook: Verzacht het leed dat condoom heet

Wat willen de partners?

Vrouwen zouden de voorkeur hebben voor een grote penis. In de loop van der tijd zijn er diverse onderzoeken geweest naar welke penisgrootte vrouwen aantrekkelijk vinden.

In een onderzoek uit 2013 werd aan 105 vrouwen gevraagd om 53 door de computer aangemaakte mannelijke modellen te keuren, die varieerden qua lengte, figuur en penisgrootte.

Het resultaat:

 • Ze hebben een voorkeur voor lange mannen met brede schouders en smalle heupen.
 • Een grote penis vinden ze aantrekkelijker dan een kleine penis
 • De vrouwen vonden lange mannen met een grote penis het meest aantrekkelijk

Bij een ander onderzoek uit 2015 testten wetenschappers de voorkeuren van 75 vrouwen door hen 33 3D-geprinte penissen in verschillende maten te laten keuren.

Het resultaat:

 • De vrouwen gaven de voorkeur gaven aan een penis die iets groter was dan het gemiddelde. Hun voorkeur varieerde al naargelang de relatie die ze met de man in kwestie hadden.
 • Voor een lange relatie gaven de vrouwen de voorkeur aan een penislengte van 16 centimeter en een omtrek van 12,2 centimeter
 • Voor een avontuurtje gaven de vrouwen de voorkeur aan een penislengte van 16,3 centimeter en een omtrek van 12,7 centimeter.
 • 84 procent is tevreden met de penisgrootte van de partner

Tevreden met de grote?

Een groot onderzoek uit 2006 onder 52.031 heteroseksuele mannen en vrouwen toonde aan dat vrouwen misschien wel de voorkeur gaven aan een grotere penis, maar het merendeel tevreden was met het formaat van de penis van hun partner

In het onderzoek zei 67 procent van de vrouwen dat de penis van hun partner een gemiddelde grootte had. 27 procent schatte in dat hij groot was, terwijl slechts zes procent van mening was dat hij klein was.

Als er naar de tevredenheid van de vrouwen werd gekeken, dan zei 84 procent tevreden te zijn met de penisgrootte van hun partner, 14 procent zou willen dat de penis van hun partner groter was en 4 procent zou willen dat de penis van hun partner kleiner was.

Does size matter?

Vrouwen hebben een voorkeur voor een grote penis, maar 84 procent is dik tevreden met de penis van hun partner.

Bron: Wibnet.nl  Gezondheidsnet.nl/

Print Friendly, PDF & Email