Een beetje kapitein vaart door de rode zee

Seks tijdens de menstruatieperiode

Veel mensen hebben geen seks tijdens de menstruatieperiode vanuit hygiënische oogpunt. Op zich kan het geen kwaad, sterker nog er zijn mensen die juist supergeil zijn in deze periode. Stel je wilt wel seks tijdens deze periode, maar jij en/of jouw partner houden er niet van vanwege alle troep die het kan geven.

Daar zijn meerdere oplossingen voor:

Handdoekje

Je kan natuurlijk gewoon een handdoek onder de billen  leggen. Dan is de troep snel en makkelijk opgeruimd.

Samen douchen

Je  kan natuurlijk lekker samen onder de douche springen en daar seks hebben. Dan wordt al het menstruatiebloed meteen weg gespoeld. Mocht je glijmiddel willen gebruiken, neem dan een glijmiddel op basis van siliconen.

Soft tampons

Foto: Met dank aan © Tesstesst.nl

Soft tampons zijn sponsjes. Voordeel is dat je er ook penetratieseks mee kan hebben, in tegenstelling tot normale tampons.

Je kan ze eenvoudig met je vingers inbrengen en er ook weer uithalen. Ze kunnen vaak tot 8 uur blijven zitten zonder problemen. Na gebruik verwijder je het sponsje en gooi je het weg.

Ze zijn verkrijgbaar bij de betere drogist, seksshop en online bij bijvoorbeeld bol.com.

Natte Soft tampons

Het voordeel van deze Soft tampons is dat ze al glijmiddel bevatten, waardoor ze makkelijk in te brengen zijn. Kijk wel goed of het glijmiddel geen ongewenste middelen bevat zoals glycerine, wat voor irritatie zorgt bij sommige mensen. Als dat bij jou ook zo is, gebruik dan de Droge Soft tampons met glijmiddel op waterbasis naar wens. Het bekendste merk is Beppy’s. Een uitgebreide review van Beppy’s Dry en Beppy’s Wet, vind je op Tesstesst.nl

Droge Soft tampons

Droge Soft tampons worden zonder glijmiddel geleverd. Ze zijn over het algemeen veel goedkoper dan de natte variant. Sommige mensen kunnen ze zonder glijmiddel inbrengen, maar je kan ze ook inbrengen met een glijmiddel op waterbasis naar wens. Het bekendste merk is Beppy’s.

Beppy’s Cup

Foto: Met dank aan © Beppy.com

Beppy’s heeft als enige cup fabrikant een siliconen menstruatie cup die gebruikt kan worden tijdens de seks. De cup is extra zacht en van Medical Grade Silicone gemaakt. Jouw partner voelt waarschijnlijk wel de cup zitten tijdens de seks, alhoewel deze erg zacht aanvoelt. Deze kan je 8 uur inhouden zonder problemen. Deze zijn online bij Beppy te bestellen. Een uitgebreide review van Beppy’s Cup vind je op Cupkiezer.nl

Menstruatiedisc

Foto: Met dank aan ©  Cupkiezer.nl

De menstruatiedisc is een soort platte cup, heeft veel weg van een pessarium. Voordeel boven een gewone cup is dat deze veel platter is en tijdens de seks minder gevoeld wordt. In het begin is het iets lastiger in te brengen dan een cup, maar het blijkt snel te wennen. De menstruatiedisc kan ongeveer 12 uur gedragen worden zonder problemen. Meer informatie vind je op Cupkiezer.nl

Menstruatiedisc

Dit is de duurzame variant van de menstruatiedisc. Lumma Unique is de enige variant, die verschillende maten heeft.

Bekende merken zijn NixitLumma UniqueZiggy

Soft wegwerp disc

Dit is de wegwerp variant van de menstruatiedisc. Deze voelen over het algemeen harder aan dan de menstruatiediscs. Uit reviews heb ik begrepen dat ze soms verplaatsen terwijl je ze in hebt en soms lekken bij het verwijderen.

Bekende merken zijn Flex EaseCup

Voordelen van seks tijdens de menstruatieperiode

 • Als je last van krampen hebt tijdens je menstruatie, zorgt seks juist dat je daar minder last van hebt. Dat is te danken aan de endorfine die je lichaam aanmaakt tijdens een orgasme. Dit hormoon zorgt er tevens voor een gelukkig gevoel waardoor een mogelijk somber gevoel snel verdwijnt.
 • Bij het orgasme trekken de baarmoeder en baarmoedermond samen, waardoor slijm en bloed sneller wordt afgestoten en dus de menstruatieperiode korter duurt.
 • Het bloed kan functioneren als glijmiddel, waardoor de penetratie soepeler verloopt.
 • Menstruatiebloed is steriel en niet schadelijk, dus als jullie je daar allebei prettig bij voelen, kan je gewoon gebeft worden.

Nadelen van seks tijdens de menstruatieperiode

 • Bij de meeste mensen ligt de baarmoederhals tijdens de menstruatie wat lager. Dit kan er voor zorgen dat bepaalde standje niet goed voelen en soms zelfs pijnlijk. Vooral standjes waar de penetratie diep is, zoals doggy-style zijn dan geen aanrader. Een goede reden om weer eens te (s)experimenteren.
 • Veilig voor soa’s ben je helaas ook niet tijdens je menstruatieperiode. Het risico op HIV is zelfs groter.
 • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan je ook tijdens je menstruatieperiode zwanger worden. De spermacellen kunnen enkele dagen overleven in je baarmoeder, waardoor je alsnog zwanger kan worden van seks.
 • Sommige mensen denken dat je menstruatie stopt als je in het water bent. Dit is niet waar!  Het bloed komt door de tegendruk van het water misschien niet direct naar buiten, maar je menstruatie stopt zeker niet. Zodra je uit het water stapt, komt het bloed er alsnog uit.

Toxisch Shock Syndroom (TSS) ook wel Tamponziekte genoemd

 • Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige, acute ziekte.
 • De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt.
 • Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen.
 • Symptomen van tamponziekte zijn onder andere extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts.
 • Schakel bij het vermoeden van tamponziekte gelijk een (huis)arts in.
 • Tamponziekte kan dodelijk zijn wanneer een patiënt in een shock verkeert.
 • Bij tamponziekte is een antibioticakuur zo snel mogelijk nodig.
 • Tamponziekte kan onder andere worden voorkomen door geen grote tampons te gebruiken en een tampon niet te lang in te houden.
Bron: Gezondheidsplein.nl

Disclaimer

Dit artikel gaat over seks tijdens de menstruatie. Ik heb bewust gekozen om niet alleen naar vrouwen te verwijzen, als het om menstruatie gaat. Omdat er ook trans mannen zijn die (nog) menstrueren.

Verder gaat het niet alleen over penis in vagina seks (piv seks) zoals je vanuit een hetero perspectief verwacht, maar ook orale en manuele seks tussen verschillende mensen van welk gender dan ook.

Met dank aan:

Tesstesst

De beste sex toy review website van Nederland. Tess en Jay testen seksspeeltjes, feestjes, events en meer. Tesstesst.nl

Cupkiezer

Cupkiezer is een onafhankelijke menstruatiecupquiz. Je vindt er ook informatie over menstrustiediscs. Cupkiezer.nl

Print Friendly, PDF & Email