Eerste hulp bij ontrouw

Nederlands | Paperback | 9789463938815 | Druk 1 | oktober 2022 | 232 pagina’s
Auteur: Kaat Bollen en Lore Eerlings | Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts | Genre: Zelfhulpboek

Tekst achterkant

Ontrouw, je hoorde er vast al over in je omgeving of maakt(e) het zelf mee. Hoe dan ook is het pijnlijk en ingrijpend voor beide partners. Kaat Bollen en Lore Eerlings bieden in dit boek een duidelijk en praktisch stappenplan om als koppel samen aan de slag te gaan. Ze gidsen je door het ‘wat’, ‘hoe’ en ‘waarom’ van het ontrouw en behoeden je voor overhaaste beslissingen. Dankzij de vier stappen – bom, verhaal, schade en de keuze – is er ruimte voor dialoog en nuance. Dit boek, doorspekt met herkenbare praktijkvoorbeelden en oefeningen, wijst niet met de vinger naar de ontrouwe partner, maar wil beide partners vooruithelpen. Net zoals ontrouw, is dit boek pittig. Maar gelukkig ook constructief en helpend.

Seksuologe en oplossings gericht (relatie)therapeut Kaat Bollen en orthopedagoge en relatie-en gezins counselor Lore Eerlings werken samen in hun praktijk Zinnia, waar ze koppels vooral bijstaan in relationele en/of seksuele uitdagingen. Het thema ontrouw komt dus vaak aan bod in hun praktijk. Ze kiezen voor een oplossings-gerichte en systemische aanpak, maar menselijke verbinding staat met stip bovenaan hun lijstje.

Review door Josée

De meeste mensen krijgen in hun leven te maken met ontrouw. Het kan je eigen relatie betreffen, maar ook die van dierbare familie of vrienden. Mensen die gelukkig nooit te maken hebben gehad met ontrouw, roepen vaak, als mij dat overkomt dan is de relatie over. Toch is de praktijk een stuk ingewikkelder, je houdt immers van elkaar. Geef je jouw relatie op voor een misstap die de ander begaan heeft? Dit boek geeft je handvaten om dit uit te zoeken. Wat wel belangrijk is, dat als je samen alle stappen in dit boek wilt doorlopen, dat je allebei gemotiveerd bent om uit te zoeken hoe je nu verder gaat.

De bom

Het eerste hoofdstuk legt uit dat iedereen een eigen definitie heeft voor ontrouw, voor de een is het zoenen met een ander, voor de ander een erotische chat en voor weer een ander is dat pas seks. Dit alleen zorgt vaak al voor een groot stuk miscommunicatie in een relatie.

Ook wordt er uitgelegd waarom ontrouw zo vernietigend aanvoelt. Het gaat niet alleen om het vertrouwen wat je in de ander verliest, maar menig persoon begint te twijfelen aan zichzelf en het kan een flinke deuk aan je zelfvertrouwen geven.

Iedereen gaat anders om met ontrouw, daarom geven de een aantal goede tips om te voorkomen dat de situatie volkomen escaleert.

Het verhaal

Het tweede hoofdstuk gaat over de ontrouw die gepleegd is. De ontrouwe partner moet met de billen bloot en het hele verhaal opbiechten. Toch is dat niet het enige verhaal. Er is ook nog een verhaal van de bedrogen partner, dat zeker gehoord moet worden.

Er wordt uitgelegd wat de meest voorkomende redenen zijn waarom iemand ontrouw is. Dit is niet om het goed te praten, maar om uit te leggen dat de drempel om ontrouw te zijn, soms hoger ligt en soms lager.

De redenen kunnen gelinkt zijn aan de ontrouwe partner zoals bijvoorbeeld:

  • De ontrouwe partner is verliefd op een derde
  • De ontrouwe partner gebruikt ontrouw als vlucht
  • De ontrouwe partner is zelf bedrogen

De redenen kunnen gelinkt zijn aan de bedrogen partner zoals bijvoorbeeld:

  • Niet meer laten blijken dat je jouw partner liefhebt
  • Opgeslorpt worden door de ouderrol, waarbij de partnerrol vergeten wordt
  • Emotioneel niet beschikbaar zijn (rouwproces, depressie etc.)

De redenen kunnen gelinkt zijn aan de relatie zoals bijvoorbeeld:

  • Koppels met gebrek aan emotionele en/of lichamelijke intimiteit
  • Koppels met een ‘machtsonevenwicht’
  • Een moeilijke koppelcontext (zwangerschap, verbouwing etc.)

De schade in de ogen kijken

De schade van ontrouw is niet alleen voor de bedrogen partner, vaak raakt het ook familie en vrienden. Er is er ook schade voor de ontrouwe partner, denk aan verlies van vriendschappen, mogelijk verlies van de relatie.

Naast de schade aan de partners is de impact vaak het grootst voor de eventuele kinderen en de derde partij.

In dit hoofdstuk wordt de schade opgenomen en wordt er gekeken naar mogelijke boetedoening. Hierbij wordt het boek “De vijf talen van de liefde” betrokken. Door aan te geven wat je nodig hebt, kan je afgebakende acties aan je partner stellen. Stel dat jij heel erg van complimenten ontvangen houdt, dat je partner jouw elke dag minstens drie gemeende complimenten geeft. Hiermee laat je de ontrouwe partner investeren in de bedrogen partner, maar het heeft waarschijnlijk ook een positieve uitwerking op jouw relatie.

De keuze: blijven of gaan

Dan de belangrijkste vraag: “Blijven of gaan?” Dat dit na alle stappen nog steeds geen makkelijke vraag is klopt. Je kan niet in de toekomst kijken en zien of je geen spijt krijgt van je beslissing. Voor sommige koppels is het zo moeilijk dat er een Time-out geadviseerd wordt. Toch zullen jullie beide de knoop moeten doorhakken en met alle doorlopen stappen, heb je genoeg materiaal om onderbouwde keuze te maken.

Als je de keuze dan gemaakt hebt, bieden Karin en Lore nog een aantal tips. Zoals hoe vertel je het de kinderen, familie en vrienden. Mocht je besluiten om uit elkaar te gaan, adviseren ze je een goede mediator of advocaat in de armen te nemen, want na de keuze om uit elkaar te gaan stopt de expertise van de dames.

Algemeen

De kaft is fluorescerend oranje, helaas de teksten met verhalen van de koppels in het boek ook, waardoor deze bij schemer lastig te lezen zijn.

Het boek leest vlot weg en is qua tekst heel inclusief. Zo worden ook andere geaardheden en mensen met een alternatieve relatievorm behandelt.

Persoonlijk

Persoonlijk heb ik mijn eigen scheiding via dit boek geëvalueerd, die ging per slot van rekening ook over ontrouw. Ik denk niet dat we een andere keuze gemaakt hadden, maar ik heb wel een veel beter inzicht gekregen in waarom mensen bepaalde dingen doen. Dus voor mij persoonlijk had dit boek zeker een helende werking.

Dit boek is zeker een aanrader, niet alleen voor mensen die net met ontrouw te maken hebben, maar ook voor mensen die met ontrouw in een vorige relatie te maken hebben gehad of in hun omgeving.


Print Friendly, PDF & Email