search expand
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Nationale Complimentendag

1 maart 2022

Elk jaar is het op 1 maart zover: de dag om je waardering te uiten voor je vrienden, familie, collega’s of andere mensen die je liefhebt. In tegenstelling tot sommige commerciële dagen zoals Moederdag of Valentijnsdag is het op deze dag niet de gewoonte om elkaar cadeaus te geven. Het draait puur en alleen om de aandacht en waardering voor elkaar.

De kunst van het complimenten geven

Een goed compliment geven is een kunst, maar het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Zo pak je het aan:

 1. Kies iets wat je meent. Een onoprecht compliment noem je ook wel vleierij en meestal heeft de ander dat meteen door. Dit creëert geen goede sfeer maar juist wantrouwen: de ander vraagt zich af wat je motieven zijn en zal juist minder open zijn in de relatie.
 2. Kies iets concreets. Zeg niet “je bent altijd zo aardig tegen klanten” maar “deze klant heb je echt goed behandeld. Hij had een klacht, maar omdat je zo begripvol reageerde werd hij meteen minder boos”.
 3. Kies een goed moment. Bijvoorbeeld één op één. Zorg dat je de aandacht van de ander hebt of deze kunt trekken. Complimenten hebben een beetje ruimte nodig om te landen. Het is helemaal niet raar om op een situatie terug te komen om iemand te complimenteren. Maak oogcontact en glimlach.
 4. Zeg wat je bedoelt, wees niet vaag. Breng je compliment als een stelling, niet als een vraag. Dus niet “ben je naar de kapper geweest?” maar “wat zit je haar leuk!”.
 5. Let op je toon en vermijd dat je compliment kan worden opgevat als sarcasme. Spreek duidelijk, dus niet mompelen of fluisteren.
 6. Je kunt iemand altijd complimenteren met zijn uiterlijk, maar let een beetje op met wat je zegt. Uiterlijk kan gevoelig liggen. Onderwerpen waar je beter bij uit de buurt kan blijven zijn gewicht, etnische kenmerken, tatoeages en seksualiteit. Focus je in plaats daarvan op keuzes die iemand maakt. Bijvoorbeeld: een nieuwe outfit, een andere bril, een nieuw kapsel, enzovoort. Met “dat staat je leuk” zit je altijd veilig. Zorg dat je compliment niet kan worden opgevat als een belediging; zeg geen dingen zoals “dat kapsel maakt je gezicht een stuk smaller”.
 7. Eerder had ik het over krachtige complimenten die iemand echt onthoudt. Dat zijn vaak de complimenten die gaan over een persoonlijkheidskenmerk, iets wat belangrijk is voor de ander of een lastige situatie waar hij zich goed doorheen heeft geslagen.
  • Heeft je zusje hard gestudeerd voor haar tentamens, ondanks dat ze het moeilijk vond? Dan kun je haar bijvoorbeeld complimenteren met haar doorzettingsvermogen.
  • Kwam een verlegen collega goed voor zichzelf op in een vergadering? Vertel hem dat je het knap vond hoe hij dat deed.
  • Heeft je partner veel tijd gestoken in de moestuin? Zeg dat hij er echt oog voor heeft en dat je kunt zien dat de planten het goed doen.

Veel succes en vooral veel plezier met oefenen!

Bron: Nationalecomplimentendag.nl, Psychologievandaag.nl
Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
1 maart 2022
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Wereld
Nederland