FAQ Gender

Nederlands | Paperback | 9789463493116 | Druk 1 |11 november 2021 | 152 pagina’s
Auteurs: Mandy Woelkens & Thorn de Vries. | Uitgeverij: Blossoms Books | Genre: LGBTQIA+

Tekst achterkant

Als queer stel krijgen Mandy Woelkens en Thorn de Vries ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

Dit boek is voor als je iemand bent of kent die non-binair is en voor iedereen die er meer over wil weten.

‘Aan alle mede-cismensen die numet dit boek in hun handen staan te twijfelen: doe niet zo moeilijk en koop het. Lees en leer. Bedankt namens iedereen die niet ons is’
– Tim Hofman

‘Ons hoofd en onze ziel kunnen verloren gaan als we niet meer weten wie we zijn. Dit boek komt uit liefde voor een nieuw begin!’
– Vanessa van Cartier

Review door Josée

Non-binair is een veelbesproken onderwerp waarover veel misverstanden bestaan. In het boek “FAQ Gender” bieden Mandy en Thorn antwoorden op de meest gestelde vragen over non-binair zijn.

Dit boek is opgedeeld in drie delen:

Faq me

Het eerste deel is met name gericht op mensen die zelf vragen hebben over of twijfelen aan hun eigen genderidentiteit. Geschreven door Thorn, die zichzelf identificeert als non-binair, biedt dit deel antwoorden op vragen die Thorn zelf had tijdens diens genderontdekking.

Faq you

Deel twee is geschreven door Mandy en richt zich op mensen die iemand in hun directe omgeving hebben met vragen over diens genderidentiteit. In dit hoofdstuk komen veelgestelde en soms ongepaste vragen aan bod die Mandy heeft gekregen.

Faq us

Dit deel fungeert als een soort conclusie en manifest dat streeft naar het verenigen van mensen.

Het boek leest vlot weg en biedt uitgebreide informatie. Als je niet bekend bent met het vocabulaire van de LGBTQIA+-gemeenschap, wordt je bediend met een begrippenlijst.

Het is direct geschreven en zoals de auteurs het zelf beschrijven, niet bedoeld voor tere zieltjes. Het geeft beknopte, heldere en eerlijke antwoorden op veelvoorkomende vragen die mensen hebben. De auteurs schrikken er niet voor terug om ook ongepaste vragen te beantwoorden, zoals “Hoe hebben mensen, die non-binair zijn seks?” of “Hoe weet je dat je non-binair bent?”

De titel is een knipoog naar “F*ck Gender,” wat ik persoonlijk grappig vind. De paarse kaft sluit aan bij Paarse Vrijdag, de dag waarop mensen hun solidariteit met de LGBTQIA+-gemeenschap tonen door paars te dragen.

Ik persoonlijk vind dat de auteurs op een humoristische wijze de mythes rondom non-binair zijn ontkrachten. Ik raad dit boek aan aan iedereen die meer wil weten over non-binair zijn.

Print Friendly, PDF & Email