Gezinsencyclopedie voor seksuele voorlichting 7 tot 9 jaar

Nederlands | Hardcover | 90 243 1035 0 |  Druk: 1 | 1973 | 46 pagina’s
Auteur: Dr. Christiane Verdoux, Dr. Jean Cohen, Jacqueline Kahn-Nathan, Dr. Gibert Tordijman
Uitgever: Zuid-Nederlandse Uitgeverij, Mortsel-Antwerpen | Vertaald door: Joop M. Meijrink
Leeftijd: 7-9 jarigen

Tekst Achterkant

Aan de ouders:
Dit boek stelden we samen met het doel u te helpen bij het overwinnen van moeilijkheden die kunnen rijzen bij uw gesprekke over seksualiteit met uw kind in de leeftijd van zeven tot negen jaar. Zo’n kind kan indringende vragen stellen over zwangerschap, geboorte en alles wat ermee samenhangt.

Het kwam ons voor dat de “verhaal”-vorm de beste was om u te helpen bij uw antwoord op al deze vragen.

Als u met uw kind de tekst doorneemt en samen de plaatjes van dit boek bekijkt, dan zal uw kind niet alleen van alles lezen en zien over zwangerschap en geboorte, maar uw kind zal ook de rol van de vader kennen in dit proces.

Op deze wijze zal uw kind wat leren begrijpen van de liefde van zijn ouders tot elkaar. Op een gegeven moment zal uw kind beseffen dat hij de vrucht is van die liefde.
In dit boek zal uw kind ook ontdekken hoe het leven in de dieren- en plantenwereld wordt doorgegeven.

Wat uw persoonlijke opvattingen ook mogen zijn , we hopen dat dit boek goede diensten zal bewijzen bij de gesprekken met uw kind.
De schrijvers

Review door Josée

Op de omslag zitten twee blote kinderen op een witte rotan stoel met een bruine achtergrond. Iets wat anno nu niet meer zou kunnen.

Ondanks dat het boek bijna vijftig jaar geleden geschreven is, wordt er zonder doekjes om te winden duidelijk in beeld en tekst uitgelegd hoe zwangerschap, geboorte en alles wat ermee samenhangt werkt.

Het verhaal begint met tante Suzanne en oom Hans die een kindje verwachten. De tweeling Bob en Martine vraagt dan aan hun ouders waar baby’tjes vandaan komen. Het verhaal begint met het liefdesverhaal van hun oom en tante. Daarna wordt er uitgelegd hoe de geslachtorganen van mannen en vrouwen werken.

Het samensmelten van een eicel en een zaadcel wordt besproken, de bevalling en hoe een kind opgroeit, Na de pubertijd wordt er uitgelegd hoe geslachtsgemeenschap werkt.  Natuurlijk vragen ze ook hoe meerlingen ontstaan, maar ook hoe het werkt bij honden, vogels en bloemen.

De verhaalvorm waar het boek in is geschreven, sluit heel goed aan bij de belevingswereld van 7 tot 9 jarige. Vriendschappen, jezelf vergelijken met andere en opbloeiende verliefdheden komen allemaal aan bod.

“De kraamzuster laat hem zien aan zijn moeder. Tante is blij, maar wel een beetje moe. Alles is voorbij en daarom gaat ze eerst slapen.”

— Quote uit “Gezinsencyclopedie voor seksuele voorlichting 7 tot 9 jaar”

Het boekje samen lezen met je kind, is grappig. De normen en waarden van de jaren zeventig komen nadrukkelijk naar voren.

Dit boekje is geschikt als je wilt beginnen met seksuele opvoeding. Het beantwoord alle basisvragen over zwangerschap, geboorte en alles wat ermee samenhangt.

+ Pluspunten

  • Duidelijke uitleg in tekst en beeld

– Minpunten

  • Gedateerd door de waarden en normen uit de jaren zeventig.

review door 12-jarige jongen (2022)

Het is een zeer interessant boekje, het wordt ook leuk uitgelegd als een verhaal. Het is wel jammer dat ze woorden als plasser, spleetje etc gebruiken. Voor de rest is het een best ouderwets boek, maar wel wordt alles goed uitgelegd en het is ook duidelijk. Ook is de leeftijdsgrens (7-9) goed want het wordt duidelijk uitgelegd in kinderlijke taal.

Print Friendly, PDF & Email