Glijden maar!

Als ik het thema glijmiddel aansnij, schieten de meeste mensen in de verdediging. “Glijmiddel heb ik helemaal niet nodig, ik ben al nat genoeg van mezelf”. “Glijmiddel is alleen voor frigide vrouwen of vrouwen in de overgang. “ Het zal je misschien verbazen maar glijmiddel, kan de seks een stuk opwindender maken. Een vluggertje is met glijmiddel vaak een stuk aangenamer en vlugger.

Voorkom pijn bij het vrijen.

Als je ouder wordt, na een zwangerschap, bij borstvoeding, door medicijngebruik, de pil, de overgang of door chemotherapie kan je vochtaanmaak (tijdelijk) wat minder zijn. Ook het moment in je cyclus kan zorgen voor verminderde vochtaanmaak.

Wanneer het vocht in de vagina afneemt bestaat de kans om de binnenkant van de vagina te beschadigen bij penetratie. Vrijen kan dan op den duur pijn gaan doen. Het is belangrijk het niet zover te laten komen. Het gebruik van een glijmiddel maakt het een stuk comfortabeler.

Pijn bij het vrijen kan vaginisme veroorzaken, omdat ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen tegenover seks en uiteindelijk (onbewust) gaat blokkeren. Vaginisme is een onvrijwillige samentrekking van de spieren rond de vagina die de penetratie onmogelijk of heel pijnlijk maakt. Een glijmiddel kan de penetratie vergemakkelijken en de negatieve spiraal helpen doorbreken

Maakt seks met een condoom aangenamer.

Veel condooms hebben al glijmiddel aan de buitenkant, maar niet altijd (genoeg) en dan voelt een beetje glijmiddel een stuk aangenamer. Maar ook een beetje glijmiddel aan de binnenkant van het condoom , kan het strakke verstikkende gevoel weghalen.

Soorten glijmiddel

Glijmiddel op basis van water

De voordelen van een glijmiddel op basis van water zijn:

 • Het glijdt goed
 • De huid wordt zacht en soepel
 • Condooms en speeltjes worden niet beschadigd
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Verkrijgbaar met uitsluitend natuurlijke ingrediënten (vegan en biologisch)

Glijmiddel op basis van water zijn te verkrijgen in dunne en wat dikkere substantie.

De nadelen van een glijmiddel op basis van water zijn:

 • Droogt sneller op dan glijmiddel op basis van siliconen, dus meer van nodig.
 • Niet geschikt voor massage
 • In sommige zitten de onwenselijke ingrediënten glycerine, glycerol en/of parabenen (methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen)
 • PH waarde (zuurgraad) moet tussen de 3,8 en 4,5 zijn. Bij een verkeerde PH-waarde kunnen infecties ontstaan.
 • Niet te gebruiken in het water.
 • Glijmiddel van slechte kwaliteit kleeft en plakt en droogt sneller op.

Glijmiddel op basis van siliconen

Siliconen klinken heel chemisch, maar zijn een veilige ingrediënten. Het zijn hele schone, hypoallergene stoffen die vrijwel nooit tot huidirritatie leiden. Hierdoor worden siliconen veelvuldig gebruikt in de geneeskunde. Een  glijmiddel op basis van siliconen is dan ook geschikt voor de meest gevoelige huid. De baarmoeder kan een glijmiddel op basis van siliconen makkelijk uit het lichaam verwijderen, het blijft dus niet hangen in de baarmoeder, zoals dat bij een olie het geval is. Een siliconen glijmiddel wordt in niet opgenomen in de huid of lichaam, maar vormt een dun laagje op de huid, wat er met wassen weer afgaat. Maar wat er na een tijdje ook vanzelf afgaat. Het is dus veilig te gebruiken.

De voordelen van een glijmiddel op basis van siliconen zijn:

 • Droogt niet op, een paar druppeltjes is voldoende
 • Voelt lang zacht aan en is een dikkere substantie
 • Vormt een beschermend laagje op de huid, zonder poriën te blokkeren
 • Wordt niet opgenomen door de huid
 • Kan gebruikt worden voor massages
 • Bevat geen parabenen en glycerine
 • Veroorzaken vrijwel nooit irritaties
 • Kan gebruikt worden in het water
 • Veilig en hypoallergeen

De nadelen van een glijmiddel op basis van siliconen zijn:

 • Niet te gebruiken met siliconen speeltjes!
 • Duurder in de aanschaf
 • Niet verkrijgbaar met uitsluitend natuurlijke ingrediënten
 • Vlekken zijn lastig te verwijderen van de vloer (gebruik toycleaner)
 • Vlekt niet (Alleen op zijde!)

Je hoeft een glijmiddel op basis van siliconen niet van de huid te verwijderen.

Glijmiddel voor anale seks

Omdat je geen vocht aanmaakt van nature in de anus is een glijmiddel bij anale seks noodzakelijk. De meeste anale glijmiddelen bevatten een stof vaak ook een ingrediënt dat de sluitspier op een prettige manier ontspant en zijn vaak wat gladder. Gebruik een glijmiddel op basis van siliconen. Als je een condoom wilt gebruiken, gebruik dan een latexvrij condoom, dat gaat ook samen met glijmiddel op basis van siliconen. Mocht je speeltjes gebruiken of geen latexvrij condoom bij de hand hebben, gebruik dan glijmiddel voor gebruik met speeltjes.

Glijmiddel voor gebruik met speeltjes

Er zijn speciale glijmiddelen voor het gebruik van speeltjes. Deze glijmiddelen hebben een dikkere substantie en hechten zich beter aan het speeltje. De glijmiddelen zijn op waterbasis met soms een minimale toevoeging van siliconen (5%), dit zorgt ervoor dat het glijmiddel minder snel uitdroogt. Deze glijmiddelen zijn trouwens ook tijdens “gewone” of “anale” seks heel fijn te gebruiken.

Glijmiddelen met een extra sensatie

Er zijn heel veel glijmiddelen op de markt die voor een warme, tintelende en verrassend opwindende sensatie zorgen. Deze glijmiddelen zijn zeker het proberen waard! Vrouwen die niet gemakkelijk een orgasme krijgen hebben hier ook baat bij.

Glijmiddelen met een smaakje

Als je glijmiddel op basis van water of siliconen  binnen krijgt via je mond, is dat niet schadelijk voor jouw gezondheid. Er zijn tegenwoordig ook glijmiddelen met de meest uiteenlopende smaakjes. Deze smaken tegenwoordig lekker. Van Piña Colada tot de smaak van raketijsje, maar ook klassiekers als aardbeien, mint en chocolade.

Glijmiddel voor gevoelig of geïrriteerd slijmvlies

Als je door bijvoorbeeld door de overgang een gevoelige en/of geïrriteerde slijmvlies hebt of net bevallen bent of borstvoeding geeft, is het verstandig een goed glijmiddel te kiezen. Daar kan je het beste een glijmiddel op basis van siliconen, omdat deze het minste kans geven op infecties en/of een allergische reactie.

Voor speelgoed is siliconen glijmiddel ongeschikt, kies daarom voor een glijmiddel op waterbasis met zo min mogelijke extra ingrediënten en een goede PH waarde.

Glijmiddel tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je gewoon een glijmiddel gebruiken.

Glijmiddel voor (inwendige) massage

Olie is niet geschikt als inwendig massagemiddel, omdat dit infecties kan veroorzaken. Gebruik voor een inwendige massage daarom een glijmiddel op siliconenbasis of een Nori Massage Gel. Deze gladde en glibberige gel is gemaakt van zeewier en te gebruiken voor sensuele glijmassages (ook inwendige yoni massages), maar is tevens een fijn natuurlijk glijmiddel.

Aanbrengen van glijmiddel

Glijmiddel kan je op de hele intieme zone aanbrengen. Het makkelijkst doe je een beetje glijmiddel op je vinger en smeer je dat uit over de clitoris, het gebied erom heen en de binnenkant van de schaamlippen. Je kunt ook het glijmiddel aanbrengen in de vagina en op de penis.

Indien je seks hebt met een condoom, smeer zowel aan de buitenkant glijmiddel erop, als aan de binnenkant een paar druppeltjes tegen het strakke knellende gevoel. Latexvrije condooms gaan in tegenstelling tot latexcondooms wel samen met glijmiddel op basis van siliconen.

Glijmiddel op basis van water

Smeer een ruime hoeveelheid, want dit trekt snel in de huid.

Glijmiddel op basis van siliconen

Je hebt genoeg aan een paar druppeltjes

Houdbaarheid glijmiddel

Ongeopend is het glijmiddel houdbaar tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Geopend zijn glijmiddelen op basis van water of siliconen 12 maanden veilig te gebruiken. Zorg wel dat je na gebruik de verpakking goed afsluit.

Bron:  depaarsekeizerin.nl
Print Friendly, PDF & Email