Het lammetje dat een varken is

Nederlands Hardcover | 9789462911994 | Druk: 1 | januari 2017 | 32 pagina’s
Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Milja Praagman
Uitgever: De Eenhoorn
Leeftijd: tot 6 jaar

Tekst achterkant

In de wei grazen de schapen
in hun mooie, witte trui.
In de poel liggen de varkens.
Ze rollen door de modder
en doen verder niet zoveel
Dan zit er opeens een lammetje in de modder.
Dat vinden de schapen en de varkens maar raar.
‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam.
Dat is toch gek? Of niet?

Een wit-roze verhaal over jezelf zijn.

Review door Josée

In ‘Het varkentje dat eruitziet als een lammetje’ maken we kennis met een vertederend verhaal waarin een bijzonder varkentje aanvankelijk geplaagd wordt door de andere dieren vanwege zijn voorliefde voor modderbaden. Wanneer de boer besluit hem naar de dierenarts te brengen, volgt een onvergetelijk moment: het lammetje antwoordt met een zelfverzekerde ‘Oink’ op de vraag ‘Zeg eens bèèh?’ en de dierenarts ontdekt dat zijn ware aard van binnen een varken is, hoezeer hij aan de buitenkant ook een lammetje lijkt.

Dit aangrijpende verhaal draagt een krachtige boodschap uit naar kleuters: wees jezelf, ongeacht je uiterlijk. De illustraties zijn weliswaar eenvoudig, maar ze weten de aandacht van kinderen moeiteloos vast te houden en brengen het verhaal op een meeslepende wijze tot leven.

Op de kaft prijkt de hoofdrolspeler van het verhaal, een vertederend lammetje met modderige vacht, terwijl de achterkant een gelukkig varkentje laat zien, wat herinnert aan zijn ware identiteit.

Dit boek, speciaal geschikt voor kinderen tot 6 jaar, biedt op een speelse manier inzicht in hedendaagse thema’s als identiteit en diversiteit. Het is dan ook geen verrassing dat dit boek terecht bekroond is met de Zilveren Griffel. Een absolute aanrader voor jonge lezers en hun ouders.”

Print Friendly, PDF & Email