Libido bestaat niet!

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik een hoog libido heb, tot ik een workshop “Verschil in Seksueel verlangen” volgde bij Sekspret. Een van de eerste dingen die ik daar leerde was: “Libido bestaat niet!” Ik was met stomheid geslagen.

Libido bestaat toch wel?

In de van Dale en Wikipedia bestaat libido gewoon.

li·bi·do (de; m)
1 seksuele drift
Vandale.nl

Libido (sexualis) (Latijn: begeerte) of geslachtsdrift is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Onder invloed van Sigmund Freud en Jung werd het begrip libido uitgebreid in de psychoanalyse.
Wikipedia.nl

Seks een levensbehoefte?

Er bestaat een ‘chain of survival’, een hiërarchie in overleven, dat is de zogenaamde ‘3-3-3-regel’. We kunnen drie minuten zonder zuurstof. Drie dagen zonder drinken en drie weken zonder eten. De ‘3-3-3-regel’ is gebaseerd op gemiddelden. Maar seks staat hier niet bij.

Als je er van uit gaat dat seks een levensbehoefte is, net zoals eten en drinken , zou je er vanuit mogen gaan dat je uiteindelijk dood gaat als er niet in je behoefte voorzien wordt.

Als je een tekort aan eten of drinken hebt, krijg je spontaan honger of dorst. Maar dat gebeurd niet bij seks. Je krijgt bij een tekort aan seks, meestal niet spontaan zin oftewel libido

Spontaan zin in seks

Uit onderzoek zou blijken dat 70% procent van de mannen spontaan zin in seks krijgt. Van alle vrouwen krijgt slechts 10% tot 20% spontaan zin in seks. Dat mannen altijd zin hebben is een fabeltje, maar de meeste mannen zouden vaker spontaan zin in seks hebben dan vrouwen.

Zin wordt getriggerd

Meestal is er iets wat je triggert  waardoor je zin krijgt in seks. Dat kan van alles zijn en is voor iedereen anders. De een raakt opgewonden van een bepaalde geur of aanraking, een ander bij het zien van porno. Deze triggers noemen we ook wel Turnons.

Verschil in Turnons

Veel mannen raken al opgewonden bij de aanblik van een kort rokje of het zien van een decolleté, De meeste vrouwen raken opgewonden van  flirtgedrag of een erotisch aanraking. Mannen zijn vaak meer visueel ingesteld en vrouwen zijn meestal meer op gevoel ingesteld. Dit betekent dat mannen in het dagelijks leven dus veel meer Turnons tegenkomen dan vrouwen en dus vaker opgewonden zijn.

Turnoffs

Turnoffs ook wel afknappers genoemd, die zijn er natuurlijk ook. Iemand die vies ruikt of onverzorgd is, kan het gevoel van opwinding snel doen doven. Als de kinderen of je ouders  ineens thuiskomen terwijl je romantisch op de bank ligt te knuffelen of stress van werk, huishouden of wegens ziekte zijn ook dooddoeners.

Turnon versus Turnoff

In  feite ervaren veel mensen (voornamelijk vrouwen) verlangen als een reactie op erotische stimulatie, zoals kussen of aanrakingen van je partner. Zij hebben eerst opwinding nodig, waarna het verlangen volgt.

Als je weet waar je opgewonden van raakt of juist waar je op afknapt, kan je jouw eigen seksualiteit sturen. Als je een partner hebt, is het ook een goed idee om de Turnons en Turnoffs te bespreken. Op die manier kan je vaker een situatie creëren waar je allebei tegelijk zin krijgt.

Verschil in verlangen

Omdat iedereen verschillende Turnons heeft, heeft niet iedereen tegelijk of altijd zin. Maar ook bij jezelf zul je merken, dat je je meer bewust bent van je Turnons als je ontspannen bent, dan als je gestrest bent. Soms heb je gewoon meer zin dan op andere momenten.

Bron: Hln.be en workshop Sekspret

Sekspret

Tijdens hun studie Seksuologie merkten zij dat er veel behoefte is om te praten over seksualiteit. Daarom houden zij samen praatjes en lezingen over alles wat met seks te maken heeft. Wil jij dat zij bij jouw organisatie , vereniging, bedrijf of club langskomen? Neem dan contact op via info.sekspret@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email