Liefdesbang

Overwin verlatingsangst en bindingsangst

Nederlands | Paperback  |9789020210705 | februari 2014 |192 pagina’s
Auteur: Hannah Cuppen | Uitgeverij: Uitgeverij Ankh-Hermes | Genre: Relaties

Achterkant

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen? Als je steeds opnieuw belandt in dit soort situaties, herken jij misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst. Je bent echt niet de enige! Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor dit spel van achtervolgen en weglopen, van aantrekken en afstoten. Het houdt ons gevangen in afhankelijkheidsrelaties. Waarom mensen met verlatingsangst juist mensen met bindingsangst aan- trekken wordt duidelijk in dit boek. Met grote helderheid en openheid geeft Hannah Cuppen inzicht en laat ze zien welke stappen je kunt zetten richting meer eigenwaarde, zelfliefde en verbinding. Als jij jouw ‘liefdesbang’ bij de wortel wilt aanpakken om weer beschikbaar te worden (of te blijven) voor de liefde dan wijst dit boek jou de weg.

Hannah Cuppen werkt als therapeut, trainer en auteur. Haar tweede boek Liefdesroep is ook verschenen bij Ankh- Hermes.

‘Bestaat er een wegwijzer naar geluk? Waarschijnlijk niet. Maar wat een bijzonder boek is dit! Leerzaam en ontroerend. En o, wat valt er veel te herkennen.
– Ernst Jansz (Doe Maar)

‘In vrijheid lief te hebben is een grote kunst die om moed vraagt op de juiste momenten. Dit is een boek waarop je kunt terugvallen als je het even niet meer zo goed weet.’
– Monic Hendrickx (actrice)

Review door Kim

Deel 1 De dans van achtervolgen en weglopen.

In deel 1 van het boek neemt Hannah je mee met de dans van achtervolgen en weglopen, maar wat bedoeld Hannah hier mee? Wij als mensen hebben allemaal verschillende soorten karakters en zullen allemaal op een eigen manier dansen. Dit is met verlatingsangst en bindingsangst niet anders. Iedereen beleeft dit of zijn of haar eigen manier.  Ook kun je in deel 1 ontdekken of je wel of geen bindingsangst hebt en wat de kenmerken precies zijn.

Toen ik dit hoofdstuk had gelezen snapte ik de dans die wij als mensen doen, wanneer één of twee mensen in de relatie verlatingsangst of bindingsangst hebben. Het afstoten en terugtrekken zoals ik het altijd beschreef. Er is een periode geweest dat ik zelf veel last had van zowel verlatingsangst en bindingsangst. Nu blijkt dat dit vrijwel altijd met elkaar gepaard gaat.

Deel 2 Er bestaan geen foute mannen of foute vrouwen.

In deel 2 neemt Hannah je mee naar de kern van de mensen, die te maken krijgen met verlatingsangst of bindingsangst, zoals met alle angsten zit er altijd een oorzaak achter de angst. Dit kan zijn omdat je iemand verloren hebt, een vader die er nooit of weinig is geweest en zo zijn er nog veel meer situaties waardoor je last kunt gaan krijgen van verlatingsangst of bindingsangst.

Bij mijzelf is dit al op een jonge leeftijd begonnen. Toen mijn oma kwam te overlijden op een jonge leeftijd en mijn moeder hierdoor ernstig mentaal ziek werd kwamen wij, mijn zusje en ik, in een diep gat te vallen. Ook was mijn vader er niet en, behalve wanneer het hem goed uitkwam. Nu, zoveel jaren later, kan ik er gelukkig mee omgaan, maar die angst om verlaten te worden zit er voor altijd in.

Deel 3 Van overleven naar heling.

Deel 3 neemt je mee naar de overlevingshoudingen die je jezelf aanleert om met je verlatingsangst en/of bindingsangst om te gaan. Als je wil wegvluchten van je angsten is er geen ruimte voor je eigen gevoelens, maar kun je heel goed beredeneren of rationaliseren: we praten makkelijker over onze gevoelens dan vanuit onze gevoelens. Ook neemt ze je mee in de richting van het helen, het gezonde deel zonder angsten.

Een masker, dat is wat ik altijd droeg. Maar diep van binnen was ik altijd bang om verlaten te worden of te binden. Door de jaren heen heb ik mij leren aanpassen, waardoor niemand ziet of merkt dat ik met deze angsten kamp. Totdat ik voor mij de juiste partner ben tegengekomen en hier voor uit kan komen. Dit wil niet zeggen dat ik nog bang ben, maar het maakt mijn relatie wel makkelijker.

Deel 4 Helende passen voor een echte liefdesdans

In deel 4 gaan we kijken naar de helende passen voor een echte liefdesdans. De hechtingscirkel bestaat uit 5 stappen, contact maken of isoleren, hechten of weglopen, scheiden of vastklampen, rouwen of miskennen en zin geven of wrok koesteren.

Over de hechtingscirkel kan ik helaas niet meepraten omdat ik deze zelf niet heb toegevoegd op mijn eigen liefdesdans maar ik kan heel goed begrijpen als je van stap 1 tot 5 met jezelf en je eigen angsten aan de slag gaat dat jij uit eindelijk ook een liefdesdans kan doen en niet meer liefdesbang hoeft te zijn.

Deel 5 Ingrediënten voor beschikbare liefde.

Deel 5 is het laatste deel van de weg naar een liefdesdans. In deel 5 neemt Hannah ons mee naar de persoon die ons het meeste kan helpen met onze angsten, en dat zijn wij zelf. Geef jezelf bestaansrecht, verbind je in het moment, verenig tegenstellingen, respecteer jezelf, open je hart voor jezelf en vergeef jezelf. Uit eindelijk zullen we dit met onszelf het beste kunnen oplossen.

Zelf kon ik het meer dan eens zijn met Hannah. Niet alleen met dit hoofdstuk maar met het hele boek. Als ik mezelf liefde geef kan ik mijn liefde ook makkelijker delen of missen. Uit eindelijk ga je alleen dood zeg ik altijd maar. Iedereen die in mijn leven komt zal ik mij aan binden maar ik weet ook dat ik ooit weer een keer afscheid moet nemen. Bij sommige gaat dat heel snel en echte liefdes zowel je partner, familie of vrienden blijven voor altijd. Dankzij dit boek weet ik het nu beter te herkennen bij mezelf maar ook bij iedereen om mij heen. Herkennen is nummer één en er mee leren om gaan is twee.

Loop jij er ook tegen aan dat je je niet durft te binden of het heel erg moeilijk vindt als je het idee hebt dat iemand je gaat verlaten. Koop dan dit boek want het gaat je in ieder geval meer inzicht geven. Ook heeft Hannah een prachtig werk boek uitgebracht waar je alles stap voor stap kunt uitwerken voor jezelf.

Print Friendly, PDF & Email