Regenboog van vaginale afscheiding

Bleekvlekken

Heeft jouw (gekleurde) onderbroek vlekken, die iets weghebben van bleekvlekken? Dat is eigenlijk heel gezond. Je vagina maakt zure afscheiding aan, waardoor deze vlekken ontstaan.

De pH-balans van de vagina heeft een pH-waarde tussen de 3,8 en 4,5. De melkzuurbacterie Lactobacillus crispatus is een natuurlijke bewoner van de vagina. De melkzuurbacterie helpt de pH-balans van de vagina op het normale lage niveau te houden. Als de pH van de vagina toeneemt, wordt de vagina minder zuur. Andere bacteriën krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen, wat kan leiden tot infecties.

De mate van “bleekvlekken” kan per persoon verschillen. Medicijngebruik en overmatige hygiëne zijn hierop onder andere van invloed.

Vloeibaar en transparant of wit

Dit is hoe afscheiding eruit hoort te zien! De hoeveelheid kan keer op keer wisselen door stress, cyclus, zwangerschap of als je net seks hebt gehad. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Alleen als de hoeveelheid ineens heel erg toe neemt zonder bovengenoemde reden kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad.

Dagelijkse produceren vrouwen circa vier milliliter witte of heldere afscheiding. Vlak voor de menstruatieperiode is de afscheiding meestal wit, omdat in het lichaam van de vrouw een verhoogde aanwezigheid van progesteron aanwezig is. Dit hormoon is betrokken is bij zowel de menstruatiecyclus als een zwangerschap. Wanneer het lichaam hogere oestrogeenspiegels heeft, is de vaginale afscheiding helder en waterig. 

Korrelig en wit

Toename van afscheiding die geurloos, korrelige en wit is, duidt meestal op een schimmelinfectie (candida). Helaas gaat dit vaak gepaard met hevige jeuk en een branderig gevoel. Soms is plassen en geslachtsgemeenschap pijnlijk door de infectie.
De infectie is makkelijk te verhelpen met een kuurtje van de drogist of huisarts. Ruim 60 procent van de vrouwen heeft er ooit wel eens last van gehad.

Grijs en waterig

Een visachtig ruikende vagina, waterige, grijze of dunne afscheiding – of meer afscheiding dan normaal is niet gezond en het kan een symptoom zijn van een veel voorkomende bacteriële infectie genaamd bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie, sterke geur en roodheid rond de vulva of vaginale opening.

Het is aan te raden om met grijze afscheiding onmiddellijk naar de huisarts te gaan. Het kan namelijk ook een SOA zijn.

Groen geel, schuimig

Afscheiding met een lichtgroene gloed en soms met schuimbelletjes duidt meestal op trichomoniasis. Andere klachten kunnen zijn dat je vagina jeukt, rood, gezwollen of pijn doet. De afscheiding kan stinken en je kan pijn ervaren bij het plassen. Trichomoniasis is een SOA. Het is aan te raden onmiddellijk naar de huisarts te gaan.

De meest voorkomende soa’s, chlamydia en gonorroea, hebben soms toegenomen vaginale afscheiding als enig symptoom. De karakteristieken van deze afscheiding verschillen, maar het is vaak verkleurd (d.w.z. grijs, geel, groen), dik en ruikt heel vies. Je kunt tijdens de seks ook pijn voelen of achteraf bruinige afscheiding waarnemen.

Het is aan te raden onmiddellijk naar de huisarts te gaan.

Roze

Vaginale afscheiding kan licht of veel rozer van kleur zijn. Roze afscheiding betekent meestal dat de afscheiding een beetje bloed bevat.

Roze afscheiding komt meestal voor bij bloedverlies voor een menstruatie. Het kan echter ook een teken zijn van innestelingsbloeding in een vroege zwangerschap. Sommige mensen hebben last van een beetje bloedverlies na de ovulatie

De afscheiding kan roze zijn na geslachtsgemeenschap als de seks kleine scheurtjes of irritatie in de vagina of de baarmoederhals heeft veroorzaakt.

Als je vaker last hebt van roze afscheiding zonder aanwijsbare reden of continue dan is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan.

Rood

De kleur rood kan variëren van helder tot een donkere roestkleur. Rode afscheiding is meestal het gevolg van bloedverlies tijdens de menstruatie.

Een menstruatie komt gemiddeld om de 28 dagen voor, hoewel tussen 21 en 35 dagen ook nog normaal is. Een menstruatie duurt meestal 3-5 dagen.

Iedereen die bloedverlies tussen de menstruaties ervaart, moet naar de dokter gaan. Hoewel er veel goedaardige oorzaken voor tussentijds bloedverlies zijn, kan het soms op een ernstige aandoening wijzen.

Iedereen die in de overgang is geweest en ten minste één jaar geen menstruatie heeft gehad, moet naar de dokter gaan als er vaginaal bloedverlies optreedt. Het kan soms een teken zijn van endometriumkanker.

Het is aan te raden onmiddellijk naar de huisarts te gaan.