Schaamteloze seks

Nederlands | Paperback | 9789400514911  | Druk 1 | februari 2023 | 328 pagina’s
Auteur: Nynke Nijman | Uitgeverij: Lev. | Genre: Seksualiteit

Tekst achterkant

‘Nynke Nijman is hard op weg een van de bekendste seksuologen en relatietherapeuten van Nederland te worden.’ – Santé

Mensen worden belemmerd in hun seksualiteit omdat ze het gevoel hebben dat hun seksuele verlangens, behoeften en fantasieën afwijken van de norm. En vanuit het gevoel afwijkend te zijn ontstaat schaamte. Maar hoe divers zal seksualiteit kleuren als we de schaamte loslaten? Hoeveel verschillende fantasieën, verlangens en behoeften bepalen dan de seksuele norm?

In dit boek schrijft Nynke Nijman over schaamte, hoe het ons belemmert en hoe bevrijdend het kan zijn voor onze seksualiteit als we dit leren loslaten. Voorbeelden uit de praktijk, heldere uitleg en wetenschappelijke onderbouwing maken dit een belangrijk boek voor iedereen die zich seksueel vrijer wil voelen.

Drs. Nynke Nijman (1989) is psycholoog, systeemtherapeut en consulent seksuele gezondheid NVVS. Ze werkt al 10 jaar als therapeut in de seksuologie en schreef De relatie-APK. Ze doceert, schrijft, en verschijnt wekelijks op radio en tv. Daarnaast maakt ze podcastsover seksualiteit en relaties.

Review door Josée

Schaamteloze seks, wie wil het nu niet! In bed niet je buik inhouden, je meest bizarre fantasieën durven vertellen en misschien sommige wel uitvoeren. Bijna iedereen laat zich wel tegenhouden door schaamte. Dat is waar dit boek over gaat Schaamte in de slaapkamer.

Het boek begint van de seksuele blauwdruk. Wat beschouwen wij als normale seks en wat is norm die de maatschappelijke oplegt. En wat is normale seks nou echt?

Daarna neemt het boek een duik in de geschiedenis van relaties en seksualiteit, om van daaruit verschillende veel voorkomende vormen van schaamte te verklaren. Wat kan je doen bij schaamte of wanneer is het juist gezond. Gevolgd door een aantal persoonlijke verhalen.

Daarna wordt er dieper ingegaan op religie, genderidentiteit, seksualiteit onbekend, aseksualiteit.

Mannen en vrouwen staan over het algemeen anders in seksualiteit, dit zorgt ervoor dat zij zich ook voor andere dingen schamen. Ook verschil in seksuele verlangens en behoeften of ze niet durven uitspreken zorgt voor schaamte.

Er wordt ook stil gestaan bij schaamte die ontstaat door seksueel overschrijdend gedrag en hoe je ook daar hulp bij kan zoeken.

Als je zelf veel schaamte ondervindt rond het thema seksualiteit, dan kan dit boek een eyeopener zijn. Het boek geeft veel informatie opsommingen en persoonlijke verhalen. Voor mensen met schaamte over een meer extreme voorkeur blijft het een beetje op de vlakte. Ik had meer handvaten verwacht voor deze groep.

Persoonlijk vind ik de opsommingen in het boek wat langdradig. Ik begrijp wat ze duidelijk wil maken, maar dat had ook in een kortere duidelijk tekst gekund. Het boek las ik daarom niet in één keer uit.

De kaft van het boek vind ik wel mooi en opvallend. Dit zorgde ervoor dat ik dit boek schaamteloos in de trein gelezen heb.

Print Friendly, PDF & Email