
Mijn eerste seksuele voorlichting kreeg ik via een boek van mijn ouders. Ik heb het nog steeds, maar is redelijk gedateerd. In de derde klas van de middelbare school kregen wij een week lang “Het Seksproject” en dat was eigenlijk al best vooruitstrevend, als je weet dat ik eind jaren tachtig op de middelbare school zat.
Seksproject
Tijdens die week werden in het begin van de week de jongens en meisjes gescheiden. Zodat typische meisjes dingen, alleen met meisjes besproken werden. Later in de week leerde we condooms omdoen, kregen we informatie over Aids/Hiv en SOA’s. Dit laatste thema werd afgesloten met een spelletje, waarbij je water uit jouw bekertje bij de mensen die jij wilde in hun bekertje kon gooien. Een wijze les in je kan je vrienden wel vertrouwen, maar niet de voorgaande bedpartners van je vrienden, In enkele bekertjes zat namelijk zetmeel dat fungeerde als SOA en aan het eind bleek dat bijna alle bekertjes donkerblauwe of een paarse kleur kregen nadat er jodium aan toegevoegd was.
Zonder internet
Omdat er in mijn tijd nog geen internet was, haalde ik mijn kennis omtrent seksualiteit vooral uit bladen als de Yes en Hitkrant of van de televisie. Programma’s als “Je ziet maar!” en “Pubertijd” maar later ook programma’s als “Jambers”, “Seks voor de Buch” en “Lief en Leed”.
Eerste keer
Als ik nu terugdenk aan de eerste keer seks, wist ik eigenlijk nog niks. Oké, ik wist hoe je een condoom om moest doen, maar had geen flauw idee wat ik moest verwachten. Achteraf kan ik er wel om lachen, maar er zijn zoveel dingen die eigenlijk vooraf had willen weten. Niet over SOA’s en ongeplande zwangerschap, want dat was er goed ingeprent. Maar vooral hoe werkt het? Hoe kan je seks hebben?
Anno 2020
Nu anno 2020 is er veel veranderd, maar nog steeds praten we tijdens de seksuele voorlichting over alles erom heen en niet over seks bedrijven. We vertellen dat de penis in de vagina gaat, maar hoe kan je als hetero seks hebben en hoe hebben homo’s en lesbiennes seks? Niemand vertelt je het en de meeste jong volwassene halen hun kennis van internet of uit pornofilms. Ik zou dat graag anders zien.
Podcast
In 2023 start ik een podcast “Toen was seks nog heel ongewoon!” waarbij ik mijn gasten vraag hoe zij seksuele voorlichting gehad hebben. Om daarna de dialoog aan te gaan over een onderwerp dat met seksualiteit te maken heeft.
Ik hoop hier vooral mee te bereiken dat er taboes doorbroken worden en vooroordelen weggenomen worden. Want helaas denken veel mensen dat alle sekswerkers een slechte jeugd hebben gehad. Dat kinderen van sekswerkers later ontsporen. Dat mensen die een open relatie hebben, thuis niet aan hun trekken komen. Dat BDSM alleen om pijn draait etc. etc.
Ik ben er van overtuigd dat het leven een stuk kleurrijker wordt als je taboes doorbreekt!
Oproep Podcast “Toen was seks nog heel ongewoon!”
Wil jij ook vertellen over jouw seksuele voorlichting en een dialoog aan gaan over een seksueel gerelateerd thema? Dan kan je een mail sturen maar josee@taboeloos.nl