Voor een soa-test kun je het beste naar je huisarts of GGD. Wil of kun je daar niet naartoe? Dan kun je een thuistest doen. Die test doe je zelf.
Wie kan naar de GGD voor een soa-test?
De meeste mensen gaan naar de huisarts voor een soa-test. Wil of kun je niet naar de huisarts? Dan kun je soms naar de GGD voor een soa-test. Je hoeft dan niet je eigen naam te gebruiken. En je hoeft de test en behandeling niet zelf te betalen.
Je kunt naar de GGD:
- Als je klachten hebt die een soa kunnen zijn
- Als iemand met wie je seks had een soa heeft
- Als je jonger bent dan 25 jaar
- Als je man of trans persoon bent en seks hebt met mannen
- Als seks je werk is
- Als jij of iemand met wie je seks had uit een land komt waar meer mensen een soa hebben. Dit is vooral in Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Oost-Europa en Rusland
- Als je seks tegen je zin had
Mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers wordt geadviseerd 2 keer per jaar een soa-test te doen.
Wanneer kun je beter geen soa-thuistest doen?
Je kunt beter geen soa-thuistest doen:
- Als je klachten hebt die een soa kunnen zijn
- Als iemand met wie je seks had een soa heeft
- Als je als man seks hebt met mannen en het condoom is gescheurd bij anale seks
- Als je seks tegen je zin hebt gehad
- Als je je zorgen maakt
Heb je een SOA, vertel het de mensen met wie je seks had
Blijkt uit de soa-test dat je een soa hebt? Vertel het dan zelf ook aan de mensen met wie je seks had. Zij kunnen zich dan ook laten testen en indien nodig de noodzakelijke behandeling krijgen.
Overleg met je dokter wie je het vertelt. Jij kunt dit ook anoniem doen op de website van de GGD met een code van de dokter. Als je huisarts niet weet hoe dit werkt kun je ze dit document geven.
Kosten Soa-test
Bij de huisarts ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van een SOA-test. Deze kosten worden verrekend met je eigen risico van de zorgverzekering.
Heb je je eigen risico al volledig opgebruikt? Dan zal je zorgverzekeraar de kosten van de SOA-test voor zijn rekening nemen.
Bij de GGD kan je een SOA-test kosteloos laten uitvoeren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen in aanmerking komt voor een gratis SOA-test bij de GGD.
Als je ervoor kiest om een SOA-zelftest te gebruiken, dien je zelf voor de kosten op te draaien. De prijs van een zelftest en een test bij de huisarts zijn doorgaans vergelijkbaar in prijs. De kosten van een SOA-test kunnen variëren afhankelijk van het type test. Bijvoorbeeld, een chlamydia-test kost doorgaans ongeveer 40 euro. Als je meerdere tests nodig hebt, kunnen de totale kosten enkele honderden euro’s bedragen. Het is raadzaam om bij je huisarts informatie in te winnen over de specifieke kosten van de tests die jij nodig hebt.
Op welke soa’s moet ik testen?
Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en kan je het best aan jouw huisarts of aan de GGD vragen. Zij bepalen welke SOA-tests voor jou relevant zijn. De keuze van welke SOA-tests je moet laten uitvoeren, hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- Seksueel gedrag: Het type seksueel gedrag dat je hebt gehad, zoals onbeschermde seks met nieuwe partners, kan je blootstellen aan verschillende SOA’s.
- Symptomen: Als je symptomen van een SOA ervaart, zoals ongewone afscheiding, pijn bij het plassen, zweren of huiduitslag, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. Ze kunnen je adviseren welke tests moeten worden uitgevoerd.
- Partnergeschiedenis: Als je seksuele partners hebt gehad die positief zijn getest op een SOA, moet je je laten testen op dezelfde SOA om ervoor te zorgen dat je niet geïnfecteerd bent.
- Vaccinatiegeschiedenis: Voor sommige SOA’s, zoals HPV (humaan papillomavirus), zijn er vaccins beschikbaar. Je arts kan je adviseren of je in aanmerking komt voor deze vaccinaties.
- Geografische locatie: Het risico op bepaalde SOA’s kan variëren afhankelijk van waar je woont of hebt gereisd. Je arts kan rekening houden met je locatiegeschiedenis bij het bepalen van de geschikte tests.
- Leeftijd: Sommige SOA’s komen vaker voor bij bepaalde leeftijdsgroepen. Je arts kan je adviseren op basis van je leeftijd en levensfase.
- Zwangerschap: Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, kunnen sommige SOA’s risico’s vormen voor jou en je baby. Je arts zal specifieke tests aanbevelen tijdens de zwangerschap.
Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn met je zorgverlener over je seksuele geschiedenis en eventuele symptomen. Op basis van deze informatie kunnen zij de juiste tests aanbevelen om je gezondheid te beschermen. Het is beter om uit voorzorg te testen dan het risico te lopen op onbehandelde SOA’s.