Waarom gaan we vreemd?

Waarom gaan we vreemd?

Wetenschappers in de VS lieten 500 vrouwen een uitgebreide vragenlijst over hun seksleven invullen. Een vergelijkbare groep van 500 vrouwen kreeg dezelfde vragenlijst. De verschillen tussen de twee groepen waren enorm. Hoe dat kon? De ene groep vrouwen was aangesloten op een leugendetector, de andere groep vrouwen niet.

Bij mannen is de test op dezelfde manier afgenomen. Bij hen was er geen significant verschil 1
Als je dat in je achterhoofd houdt, kijk je ineens heel anders naar de onderzoeken over vreemdgaan.

Wat is vreemdgaan?

Van Dale
vreemd·gaan (ging vreemd, is vreemdgegaan)
seks hebben met een ander dan de vaste partner

De van Dale is er duidelijk over, maar is ook heel ongenuanceerd. De Wikipedia is al een stuk genuanceerder.

Wikipedia
Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.

De definitie van vreemdgaan is voor iedereen anders. Hieronder de vier meest voorkomende definities:

  • Als jouw partner kijkt en/of fantaseert over een ander.
  • Als jouw partner een ander zoent.
  • Als jouw partner enige vorm van seksueel contact aangaat met een ander. (bv. One-night-stand)
  • Als jouw partner een diepe emotionele band ontwikkelt en een intieme relatie aangaat met een ander. (Affaire)
    Voor mannen is elke vorm van seks vaak onvergeeflijk en betekent dat het einde van een relatie. Dit is ook de reden dat de meeste mannen niet vertellen als ze zelf vreemd gegaan zijn. Omdat ze bang zijn voor het einde van hun relatie. Dit terwijl vrouwen redelijk vergevingsgezind zijn. Één van de eerste vragen van een vrouw aan de man is: “Hou je van haar?” Een affaire is in tegenstelling tot een one-night-stand voor de meeste vrouwen onoverkomelijk.

Waarom gaan we vreemd?

Persoonlijke ontwikkeling

  • Relatieproblemen (Ontevreden, weinig affectie, veel ruzie etc.)
  • Seksuele oriëntatie ((S)experimenteren)
  • Zelfvertrouwen (Boost voor je ego)

Genetische

  • Mensen met variatie in het DRD4-gen zouden eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. Het DRD4-gen is namelijk nauw betrokken bij het vrijkomen van dopamine . Wanneer dit stofje actief is, krijgen we een goed gevoel. Bijvoorbeeld als we eten, seks hebben of drugs gebruiken. Een afwijking in het gen zorgt ervoor dat mensen sneller geneigd zijn risico’s te nemen om dat goede gevoel te bereiken. Zo is het gen ook in verband gebracht met alcohol- en gokverslaving. En met vreemdgaan dus. 2
  • Hoe meer je van het hormoon ADH en hormoon oxytocine hebt, hoe trouwer je bent. Mensen die minder van dit hormoon hebben, blijken in de praktijk vaker vreemd te gaan.
  • Het brein kent drie drijfveren met voortplanting als doel: lust, liefde en hechting. Deze drijfveren hoeven niet verbonden te zijn aan eenzelfde persoon. Vrouwen vallen in hun vruchtbare tijd op stoere mannen, terwijl ze in de onvruchtbare periode op meer zorgzame mannen vallen.

Geschiedkundig

  • Monogamie is niet natuurlijk, maar een ‘recente uitvinding’. Vanaf de tijd dat men begint met trouwen vanuit liefde, wordt overspel gezien als verraad.

Evolutietheorie

  • Volgens de seksuele selectietheorie van Darwin hebben mannen een evolutionaire drang om vreemd te gaan. Mannen zijn polygaam en moeten zich tegen hun aard verzetten wanneer ze zich vastleggen in langdurige relaties.
Print Friendly, PDF & Email